Tartalom
Partnereink
Ayurveda konyha

"Legyen a te ételed a gyógyszered!” (Hipokrátesz)

Az étel, amit elfogyasztunk építi a test szerveit, szöveteit, energiát és életképességet biztosít az embernek. Az ayurvéda az étrendet az egészség és a hosszú élet alapjának tekinti.

Ha a páciens étrendje nem megfelelõ, akkor a gyógyszerek haszontalanok.

Charaka, egy ayurvedikus bölcs 8 fontos dolgot emel ki a helyes étkezés kapcsán

prakriti: az étel természete
karana: az étel készítése
samayoga: az ételek összeférhetõsége
rasi: az étel mennyisége
desa: a hely
kala: az idõ
upayoga samstha: javaslatok a helyes étkezéshez
upayokta: az étel hatása az emberre

Az Ayurvéda orvosi rendszer, ami rögzíti, hogy az ember a Természetbõl való, része az Univerzumnak és felelõs is érte. Az Univerzum egyensúlyát a bennünk lévõ egyensúly vagy egyensúlytalanság mutatja meg. Az ayurvéda egy rendszer, ami a fizikai egészségre fókuszál, hiszi, hogy sokkal könnyebb spirituális tanulmányokat folytatni, s életünket annak szentelni, ha teljesek és egészségesek vagyunk.

Az ayurvéda tudományát több ezer éven keresztül szájhagyomány útján adták át a bölcsek, versekben és himnuszokban, amit mi Védáknak ismerünk. A védák tanításainak írásban való lejegyzéséhez több száz év telt el a keletkezésétõl számítottan, ezért a tudomány keletkezésének idejét pontosan nem tudjuk meghatározni, csak sejthetjük.

Vaijda tudását (ayurvédikus gyógyító) asztrológia, színterápia,drágakõ terápia, pszichológia, klimatológia (idõjárás), gyógynövények, és a táplálkozás tanulásával érte el. Ez a tudás nyújt nekünk világos és dinamikus mintát az egészség megõrzésében és a betegségek gyógyításában.

Ez az õsi és ma is élõ gyógyító tudomány minden embert az egyéni alkatának megfelelõen kezel, egységben a Természettel, földünk csodálatos patikájának a nálunk is ismert gyógynövényeivel és fûszerekkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel. A gyógyító táplálékokat egyénre szabottan, alkatra és betegségekre tekintettel segítenek az ayurvéda orvos, és terapeuták összeállítani, megtanítva azok elkészítési receptjeit.

Az Ayurvéda Klinikán személyre szóló étkezési tanácsokat kaphat az odalátogató, és megkóstolhatja az ayurvéda által javasolt, indiai fûszerezésû ételeket.

Az ayurvéda sokfajta gyógymódot kínál, ami nem csak egzotikus és furcsa. Világos koncepciót és irányelvet ad, hogy megértsük a természet törvényeit, mert olyan idõben élünk, amikor megfeledkezünk ezekrõl.
Klinikánkon a konzultációkon tanácsot, segítséget kaphat egyéni alkatának megfelelõ táplálkozásához, tanfolyamunkon pedig elsajátíthatja részletesen e táplálkozás tudományát, valamint elkészítési módját. Az ayurvédikus táplálkozás kiegészítve jógával és megfelelõ masszázsokkal, hozzásegít, hogy megfelelõ súlyban és erõben, boldogan és egészségesen éljük életünket.

Táplákozás az ayurvéda szempontokat figyelembe véve:

A régiek 10 fontos elv betartását ajánlották az egészséges táplálkozáshoz.

1. Legyen az étel meleg, általában megfõzött
2. Legyen az étel finom és könnyen emészthetõ.
3. Legyen az étel megfelelõ mennyiségû, nem túl sok és nem túl kevés
4. Az ételt csak üres gyomorra együnk, miután az elõzõ étel teljesen megemésztõdött.
5. Az ételeknek segíteni és nem gátolni kell egymás hatását.
6. Az ételeket kellemes körülmények között kell fogyasztani és a megfelelõ eszközök használatával.
7. Nem szabad sietve enni.
8. Ne együnk túl sokáig.
9. Koncentráljuk az ételre, amikor eszünk
10. Csak olyan ételeket együnk, ami a mi testtípusunknak való és megfelel mentális és emoncionális alkatunknak.

Lehet, hogy ezek természetes dolgok elsõ hallásra, de gondoljunk vissza az utolsó pár évben hányszor táplálkoztunk ez szerint?
Pedig mindegyik elv nagyon fontos ahhoz, hogy egészségesen éljünk.
Az ayurvédában az étel az orvosság és nem csak táplálék, s ezért amit megeszel az hat rád.
A helyes táplálkozás elégedettséget és kiegyensúlyozottság érzetet kelt testünkben. Ha ez nem így van, tudnunk kell, hogy ezek jelzések, hogy az ételt nem megfelelõen fogyasztottuk el.

Részvétel jelzése